Je vraag je misschien wel een beetje af: Wat is nu eigenlijk het verschil tussen lamineren en plastificeren? Met plastificeren voeg je eigenlijk een plastic laag om je document heen om het daardoor te beschermen tegen bijvoorbeeld vocht of vuil.
Zoals je hierboven ziet hoeft het helemaal geen document te zijn dat je kan plastificeren, maar het kan dus ook een menu in een restaurant zijn, een grote prijskaart in een supermarkt of een aankondiging bij de bushalte.
Wat is een lamineren dan precies?
Vaak wordt hetzelfde bedoeld. Dan spreekt met over plastificeren, maar bedoelt men eigenlijk gewoonweg lamineren.
Lamineren betekenis:
Met lamineren gebruik je een lamineermachine die meestal een plastic folie verwarmd aan weerszijden van het papier (of wat voor document ook, het kan ook met posters of foto’s) zodat het document er heel glad en strak uitziet.
Met lamineren voorkom je dat vuil het document kan beschadigen, maar het helpt ook tegen verkleuring, vlekken, vette vingerafdrukken etcetera. Door de plastic laag die een lamineermachine toevoegt help je dus het document veel langer te kunnen gebruiken ben bewaren. Eigenlijk zijn de toepassingen eindeloos.
Er is wel een verschil tussen koud lamineren en warm lamineren. De meest lamineermachines verwarmen dus het plastic folie aan beide kanten van het papier waardoor de lijmlaag op de folie zacht wordt en het papier heel mooi en glad bedekt. Daarnaast zijn er ook enkelzijdige lamineerapparaten, maar die zijn wat minder bekend. Zelf plastificeren met een normale lamineermachine is heel eenvoudig. U steekt het document in de lamineerhoes (some wel plastificeer plastic genoemd) en voert hem door de lamineermachine. De lamineermachine verhit de lijmlaag en aan de andere kant komt hij er strak en mooi uit.
Er bestaat ook koud lamineren. Met koud lamineren breng je een plastic folie aan beide zijden van het document door middel van een zelfklevende lamineerhoes. Hier komt dus geen warmte bij te pas, vandaar de benaming. Dit kan handmatig, maar ook met een lamineerapparaat. Vaak is handmatig lamineren met zelfklevende lamineerhoezen veel moeilijker dan warm lamineren omdat er vaak luchtbelletjes ontstaan. Plastificeren zonder apparaat raden we daarom niet aan.
Enkele nadelen van handmatig lamineren zijn:
- Je moet handmatig het papier in een lamineerhoes steken waardoor het veel tijd kost
- Je moet handmatig het papier precies recht leggen
- Bij een fout maken kun je het document beschadigen
- Hoe meer documenten je moet lamineren hoe langer je niets anders kan doen (tijd is geld)
- Je kunt geen andere taken verrichten terwijl je wacht
- Je moet lamineerfolie kopen voor elke maat, ook als je die maar weinig gebruikt kunnen de kosten daardoor hoog oplopen.
Met een goede lamineermachine bespaar je dus niet alleen veel tijd, maar ook personeelskosten.
Geld besparen door een machine te huren
Het nadeel van een volautomatische, warme lamineermachine is misschien de aanschafprijs. De kosten hiervoor zullen voor scholen en kantoren soms te hoog zijn voor het aantal documenten dat gelamineerd moet worden. Daarom is het ook mogelijk om gebruik te maken van een huurservice.
Een lamineerapparaat huren kan al vanaf 49 euro, en kunt u gebruikmaken van een volautomatisch apparaat. Dit bespaart tijd, geld en moeite.