Foto’s lamineren? Doe het zelf of laat het doen!

Om een foto te lamineren kunt u er voor kiezen om een zelfklevende lamineerhoes te kopen. Deze zijn er in 2 soorten. Een eenzijdige film en een dubbelzijdige hoes.

Met een enkelzijdige laag beschermt u alleen de voorkant van de foto, maar met een dubbelzijdige hoes beschermt u ze beide. Wanneer u kiest voor een dubbelzijdige (zelfklevende) hoes moet u wel begrijpen dat er een dun randje om de foto zichtbaar blijft. Zie hiervoor de bovenstaande afbeelding als voorbeeld. Deze doorzichtige rand beschermt de foto dus van alle zijden tegen water of vocht.

U kunt er ook voor kiezen om 2 aparte lagen aan te brengen met enkelzijdige hoezen. De buitenste transparante randjes kunnen dan afgeknipt worden om het iets mooier te maken. Het probleem daarmee is wel dat het geen bescherming biedt voor water. Dit komt omdat aan de zijkant het water tussen de plastic laagjes kan komen.

Het is aan te bevelen de foto volledig te omsluiten, met een warme lamineeroplossing en een zichtbaar transparante rand. Dit is niet alleen veel sneller en mooier, maar ook een stuk betrouwbaarder.

Zelf foto’s plastificeren kost meer tijd?

Ja, dat kost inderdaad veel meer tijd om dit handmatig te doen. Veel lamineermachines kunnen hier echter veel werk uit handen nemen. Als de foto’s klein van formaat zijn, is het aan te bevelen ze handmatig in een lamineerhoes te stoppen en dan heel voorzichtig te lamineren. Helaas is dat niet altijd even mooi en moeten de foto’s naderhand uitgesneden worden.

Grotere foto’s met een formaat van A5, A4 of zelfs A3 kunnen automatisch met een lamineermachine geplastificeerd worden. Daar heeft u wel een volautomatische lamineermachine voor nodig. Een volautomatische machine kan net als een printer de documenten zelf invoeren en lamineren. Dit is echter wel een dure oplossing en alleen geschikt voor A5, A4 en A3 formaat foto’s.

Geld besparen door een machine te huren

Een lamineerapparaat huren kan al vanaf 49 euro, en kunt u gebruikmaken van een volautomatisch apparaat. Dit bespaart tijd, geld en moeite. Klik op de link voor de details.