Koud lamineren? Prima voor grote posters, minder voor kleine documenten

Heb je bij koud lamineren een koud lamineerapparaat nodig?

Om documenten te beschermen tegen vocht, vuil of verkleuring kun je ze plastificeren. Door deze plastic laag aan het document toe te voegen bescherm je het document voor hele lange tijd.

Maar omdat er meerdere manieren zijn om deze plastic laag aan te brengen wil jij vast weten wat je precies nodig hebt voor koud lamineren! Allereerst heb je niet altijd een koud lamineerapparaat nodig. Het is ook mogelijk om handmatig, koud te lamineren, maar daar zitten wel wat nadelen aan. Voor we verder gaan kijken naar koude lamineermachines, kijken we hier even dieper naar.

Koud lamineren zonder een apparaat lijkt heel aantrekkelijk. Geen hoge aanschafkosten, geen groot apparaat dat in de weg staat en lamineren op elke plek in het kantoor of in huis. Maar is dat echt wel zo een goed keus?

Zelfklevende lamineerhoezen

De bekendste manier om koud te lamineren zonder lamineerapparaat is door gebruik te maken van een zelfklevende lamineerhoes. Deze hoes heeft aan 1 zijde aan plaklaag waarmee je gelijk het document (papier, foto of poster) vastplakt. Deze zelfklevende lamineerhoezen zijn er vaak in 3 formaten, A3, A4 en A5.

U kunt al raden dat hiermee geen foutje moet gemaakt worden anders gaat het flink fout. Daarnaast kunnen hierdoor ook luchtbelletjes ontstaan, die ook niet ten goede zullen komen.

Enkele andere dingen die je hierbij in de gaten moet houden zijn:

  • Het vergt veel meer tijd om het document handmatig uit te lijnen en te beplakken.
  • Meer kans op het mislukken
  • Lage kwaliteit
  • Meer kans op het beschadigen van het document
  • Meer kans dat er ongewild luchtbelletjes ontstaan
  • Alleen geschikt voor een erg klein aantal documenten

Koud Lamineermachine

Voor grotere documenten en posters gebruikt men tegenwoordig wel grote koud lamineermachines. Deze gebruiken een filmrol van plastic met persrollen die het document in zijn geheel beplakken. Dit wordt vaak in de print/design/grafische industrie gebruikt voor bijvoorbeeld gigantische posters. Onze eigen koud lamineerapparaten kunnen tot een maximale breedte van 160cm lamineren.

Een koud lamineerapparaat kopen is vaak niet te doen. Deze lamineerapparaten zijn vaak duizenden en duizenden euro’s. Daarom is het vaak veel makkelijker een lamineeropdracht af te geven of op te sturen naar een printshop/copyshop. Hierdoor bent u niet alleen veel minder geld kwijt, ook geef je de opdracht over in de handen van professionals.

Wilt u documenten van A2 tot A0 lamineren, dan moet u zeker niet zelf aan de slag gaan met plastificeerrollen.

Koud Lamineerapparaat kopen?

In ons assortiment leveren wij ook koud lamineerappraten. Wij hebben de Camellia en Azalea in het assortiment. Vraag telefonisch naar de mogelijkheden.

Veel kleine documenten plastificeren? Dan is warm lamineren beter.

Volautomatisch lamineren zonder omkijken!

Lami-Europe biedt voor ondernemers een speciale verhuurservice. Uitermate geschikt voor scholen, bedrijven, instellingen en ziekenhuizen. Heel handig als men veel wil plastificeren maar geen tijd of geld heeft om het handmatig te doen of een apparaat te kopen. Warm lamineren heeft dan de voorkeur boven koud lamineren.

Bij ons kunt u al een lamineermachine huren voor een week. We komen het apparaat gratis brengen en instellen. Als het aantal lamineeropdrachten binnen 1 uur gedaan kan zijn (ongeveer 200+ documenten) blijven we gewoon even wachten en nemen het apparaat weer mee terug.

U betaalt dan alleen maar de huurkosten en de kosten voor het gebruikte lamineerfilm. De film die wij gebruiken zit op een lange rol en het lamineren gaat volautomatisch. U kunt dit vergelijken met een printer. U hoeft niet bij de machine te blijven staan en de rest gaat vanzelf! Zo plastificeert u honderden documenten binnen een uur.

Meer weten over onze verhuurservice?