Kaartjes plastificeren? Dat kun je zelf met deze 5 stappen!

Regelmatig hore we dat men zelf kaartjes of plaatjes wil lamineren. In de meeste gevallen gaat het om visitekaartjes, maar eigenlijk werkt het voor elk soort papier hetzelfde, mits het niet al te dik karton is.

Visitekaartjes lamineren

Visitekaartjes kun je eigenlijk overal wel laten drukken en bestellen. Maar misschien wilt u het zelf ook eens proberen.

Om visitekaartjes te beschermen tegen vocht, vuil of verkleuring kunt u ze het beste plastificeren. Bij de meeste copy print bedrijven wordt dit al bij het afleveren gedaan. Door deze plastic laag aan het papier toe te voegen beschermt u de visitekaartjes voor een langere tijd, en blijven ze het mooist.

Maar u bent niet gekomen om te horen hoe printshops het doen, maar hoe u dat zelf kunt doen. Je kunt dit eigenlijk op 2 manieren doen. We gaat eerst uitleggen in een kort stappenplan hoe dit gedaan kan worden met A4 lamineer folie.

Stap 1: Selecteer de juiste grootte van de lamineerhoes en leg deze op een stuk stevig karton. Lamineerhoezen zijn vaak gevoelig voor het aantrekken van stof of pluisjes (statisch).

Dus maak eerst de omgeving zoveel mogelijk stofvrij.

Stap 2: Leg de visitekaartjes in de lamineerhoes met voldoende ruimte tussen de kaartjes. (minimaal 5 millimeter, maar iets meer is ook goed). U mag natuurlijk zelf weten hoeveel kaartjes u gebruikt, als er maar voldoende ruimte tussen de kaartjes blijft.

Stap 3: Verwarm het lamineerapparaat voldoende voor. Til het karton op, en schuif langzaam de lamineerhoes in het apparaat. Kijk uit dat het karton niet in het apparaat komt, want dan kan het lamineerapparaat kapot gaan. Lamineer altijd op de juiste temperatuur voor het beste resultaat.

Lami Leon 13DX Lamineerapparaat

Stap 4: Snijd de visitekaartjes af op de rand met een snijder. We raden het af om een schaar te gebruiken, omdat dit meestal niet tot het gewenste resultaat leidt ivm schuine lijnen.
En om de visitekaartjes een professioneel uiterlijk te geven is het zeker af te raden om een randje plastic om het kaartje heen te laten.

Stap 5: En voila, de visitekaartjes zijn gelamineerd en gesneden.

Misschien is het ook interessant eens te kijken hoe 1 van onze machines visitekaartjes lamineert, en daarna ook nog de visitekaartjes op de juiste manier snijd. De kaartjes worden op de juiste grootte gesneden zodat alle randjes mooi recht en afgewerkt zijn.

Lamineerhoezen ter grootte van visitekaartjes

Er is nog een manier om kaartjes of plaatjes te lamineren, en dat is door de juiste formaat visitekaartjesfilm te kopen. Lamineerhoezen zijn er in allerlei formaat te koop. Lamineerhoezen van A4 formaat, tot een grootte van een visitekaartje.

Omdat deze een extra randje plastic om de kaartjes laten zien ze er minder professioneel uit, maar ze kunnen wel gebruikt worden voor andere doeleinden. Leuk bijvoorbeeld om spelletjes voor kinderen van te maken.