Kaartjes plastificeren? Dat kun je zelf met deze 5 stappen!

Regelmatig zien we vragen voorbij komen waar mensen zelf hun kaartjes of plaatjes willen lamineren. In veel gevallen gaat het om visitekaartjes, maar eigenlijk werkt het voor elk soort papier hetzelfde, mits het geen dik karton is.

Visitekaartjes lamineren

Visitekaartjes kun je eigenlijk overal wel laten drukken en bestellen. Maar misschien wilt u het zelf ook wel eens proberen.

Om visitekaartjes te beschermen tegen vocht, vuil of verkleuring kunt u ze het beste plastificeren. Bij de meeste copy print bedrijven wordt dit al bij het afleveren gedaan. Door deze plastic laag aan het document toe te voegen beschermt u de visitekaartjes voor een langere tijd.

Maar u bent niet gekomen om te horen hoe bedrijven het doen, maar hoe u dat zelf kunt doen. Je kunt dit eigenlijk op 2 manieren doen. We gaat eerst uitleggen in een kort stappenplan hoe dit gedaan kan worden met A4 folie.

Stap 1: Selecteer de juiste grootte van de lamineerhoes en leg deze op een stuk stevig karton. Lamineerhoezen zijn vaak gevoelig voor het aantrekken van stof of pluisjes. Dus pas op voor een stoffige omgeving.

Stap 2: Leg de visitekaartjes in de lamineerhoes met voldoende ruimte tussen de kaartjes. (minimaal 5 millimeter, maar groter is beter). U mag natuurlijk zelf weten hoeveel kaartjes u gebruikt, mits er voldoende ruimte tussen de kaartjes zit.

Stap 3: Til het karton op, en schuif langzaam de lamineerhoes in het apparaat. Kijk uit dat het karton niet in het apparaat komt, want dan kan het lamineerapparaat kapot gaan. Lamineer het document op de juiste temperatuur.

Lami Leon 13DX Lamineerapparaat

Stap 4: Snijd de visitekaartjes af op de rand met een snijder. Het is afgeraden om een schaar te gebruiken. Een schaar zal nooit tot het gewenste resultaat leiden. Voor de uitstraling is het ook afgeraden om een randje plastic om de kaartjes te laten.

Stap 5: En voila, de visitekaartjes zijn gelamineerd en gesneden.

Misschien is het ook interessant eens te kijken hoe 1 van onze machines visitekaartjes lamineert, en daarna ook nog de visitekaartjes op de juiste manier snijd. De kaartjes worden op de juiste grootte gesneden zodat alle randjes mooi recht en afgewerkt zijn.

Lamineerhoezen ter grootte van visitekaartjes

Er is nog een manier om kaartjes of plaatjes te lamineren, en dat is door de juiste formaat film te kopen. Lamineerhoezen zijn er in allerlei formaat te koop. Lamineerhoezen van A4 formaat, tot een grootte van een visitekaartje.

Omdat deze een extra randje plastic om de kaartjes laten zien ze er minder professioneel uit, maar ze kunnen we gebruikt worden voor andere doeleinden. Leuk bijvoorbeeld om spelletjes voor kinderen van te maken.