Lamineren zonder apparaat? Is dat wel verstandig?

Lamineren zonder apparaat lijkt heel aantrekkelijk. Geen hoge aanschafkosten, geen groot apparaat dat in de weg staat en lamineren op elke plek in het kantoor of in huis. Maar is dat echt wel een verstandige keuze?

Zelfklevende lamineerhoezen

De bekendste manier om te lamineren zonder lamineerapparaat is door gebruik te maken van een zelfklevende lamineerhoes. Deze hoes heeft aan 1 zijde aan plaklaag zodat het document aan deze zijde blijft plakken. Het lijkt heel aantrekkelijk om van deze manier gebruik te maken totdat u meerdere documenten moet plastificeren. Er is eigenlijk geen verschil tussen lamineren en plastificeren, maar vaak wordt het handmatig lamineren toch ‘plastificeren’ genoemd.

Deze lamineer hoezen zijn op maat gemaakt, zo kunt u eenvoudig A4 plastificeren, maar natuurlijk ook A5 en A3. De hoezen zijn uiteraard enkele millimeters langer en wijder om zo het gehele document te omhullen en daarmee extra bescherming te bieden. U kunt er voor kiezen om het document, maar aan 1 zijde te beplakken en dan de klevende randjes te gebruiken om het document ergens aan te bevestigen. Natuurlijk kunt u dit dan alleen binnenshuis doen omdat anders het document nat kan raken en beschadigen.

Bekende problemen zijn:

 • Het vergt veel meer tijd om het document handmatig uit te lijnen en te beplakken.
 • Meer kans op het mislukken
 • Lage kwaliteit
 • Meer kans op het beschadigen van het document
 • Meer kans dat er ongewild luchtbelletjes ontstaan
 • Alleen geschikt voor een erg klein aantal documenten

Lamineren met een strijkijzer

Een onbekende manier om zelf te lamineren is door het gebruik maken van een strijkijzer en normale lamineerhoezen. Deze hoezen zijn dus eigenlijk gemaakt voor normale lamineerapparaten. Het enige verschil is dat u geen lamineermachine gebruikt om de 2 lagen aan elkaar te laten plakken maar een strijkijzer. Dit lijkt een handige oplossing voor een klein aantal document, maar er zijn natuurlijk ook enkele nadelen te noemen.

 • Kost tijd om dit onder de knie te krijgen
 • Zonder strijkplank kan het meubelstuk waarop dit gebeurd beschadigd raken
 • Op kantoor zijn meestal geen strijkijzers aanwezig en geen strijkplanken
 • De kans is groter dat het mislukt omdat de temperatuur te hoog of te laag is
 • U moet alsnog handmatig de documenten in de hoezen stoppen
 • Tijdrovend

De beste oplossing voor lamineren zonder apparaat aan te schaffen?

Volautomatisch lamineren zonder omkijken!

Lami-Europe biedt een oplossing voor dit probleem met de huurservice. Uitermate geschikt voor scholen, bedrijven, instellingen, ziekenhuizen en andere plaatsen waar men meerdere documenten wil plastificeren maar geen tijd of geld heeft om het handmatig te doen of een apparaat te kopen.

Bij ons kunt u al een lamineermachine huren voor een week. We komen het apparaat gratis brengen en instellen. Als het aantal lamineeropdrachten binnen 1 uur gedaan kan zijn (ongeveer 200+ documenten) blijven we gewoon even wachten en nemen het apparaat weer mee terug.

U betaalt alleen de huurkosten en de prijs voor het gebruikte materiaal. De lamineerfilm die wij gebruiken zit op een lange rol en het lamineren gaat volautomatisch. Vergelijk het maar met het printen van documenten. U hoeft niet bij de machine te blijven staan en de rest gaat vanzelf.

Meer weten over onze verhuurservice?