A0 lamineren | Groot formaat lamineren, zowel koud als warm

Bent u op zoek naar een oplossing om uw XXL posters of groot formaat foto’s?

Met een maximaal formaat van 84,1cm bij 118,9 cm?

Dan bent u op zoek naar een lamineermachine die op A0 formaat kan plastificeren. De meeste gangbare lamineermachine kunnen maar tot maximaal op A3 formaat lamineren. Grote posters en foto’s zijn helaas daarmee niet te doen.

Koud of warm lamineren? Posters van A0 formaat

Als je papier, foto’s of posters op formaten groter dan A3 gaat plastificeren kom je vaak voor de keuze te staan, om koud of warm te lamineren.

In principe worden deze 2 voor verschillende doeleinden gebruikt. Koud lamineren op dit formaat wordt gedaan door 1 zijde van het document te voorzien van een plastic laag. Deze wordt voornamelijk in de grafische industrie gebruikt zodat posterformaat foto’s beschermd worden, maar zonder het extra plastic randje die je ziet bij een warme lamineermachine.

De kwaliteit van de enkelzijdige, koud lamineren is hoger dan van de warm, dubbelzijdig lamineren.

Dubbelzijdig lamineren (warm) wordt ook wel gedaan, maar dan ontstaat standaard een plastic randje om het document heen, en dit is in sommige gevallen niet gewild. Daarom is het belangrijk om te weten welk lamineerproces je wilt kiezen.

Lamineren A5-A0 formaat

Het formaat van lamineerfilm dat nodig is om het document te beschermen is heel eenvoudig te achterhalen. Meet de lengte en breedte van het document en vergelijk het met de beschikbare papierformaten. Als de lengte langer is dan A0 formaat, dan is het nog steeds mogelijk met een film tot dat formaat te verlengen. Als het maar niet langer is dan de breedte van de machine zelf. Een professioneel lamineerapparaat kan niet breder lamineren dan de machine zelf. Vraag altijd van tevoren of het mogelijk is uw document te lamineren wanneer het groter dan A3 is.

Voor belangrijke posters of foto’s is het overigens niet aan te raden om te lamineren zonder machine!

Voor referentie staan hieronder nogmaals de verschillende papierformaten.

  • A5: 14,8 cm bij 21,0 cm
  • A4: 21,0 cm bij 29,7 cm (210mm x 297mm)
  • A3: 29,7 cm bij 42,0 cm (297mm x 420mm)
  • A2: 42,0 cm bij 59,4 cm (420mm x 594mm)
  • A1: 59,4 cm bij 84,1 cm (594mm x 841mm)
  • A0: 84,1 cm bij 118,9 cm (841mm x 1189mm)

Eenmalig veel documenten lamineren zonder hoge kosten?

Hoe meer documenten je laat plastificeren, des te goedkoper het wordt per stuk. Echter, de kosten kunnen al snel heel erg oplopen, vooral als het om honderden documenten gaat.

In dat geval is het huren van een lamineermachine misschien een goede optie?

Een lamineerapparaat huren kan bij ons al vanaf 49 euro tot A3 formaat. Het betreft een volautomatisch lamineerapparaat waarbij je met 1 druk op de knop honderden documenten kan lamineren zonder omkijken. U kunt gewoon aan het werk, en laat het apparaat de rest doen. Dit bespaart tijd, geld en moeite.
Groter papier lamineren? Vraag naar de mogelijkheden.