Posters lamineren

Mensen vragen zich wel eens af, of het mogelijk is ook posters te lamineren. Ze kijken dan naar de lamineerhoezen in de winkel, en zien dat die vaak er klein zijn. Is het dan ook echt mogelijk om een poster te lamineren?

Het antwoord is: Ja en nee.

Kleine lamineerapparaten die geschikt zijn voor huis tuin en keuken werkjes, hebben inderdaad niet de grootte en de mogelijkheid een grote poster te lamineren. Bij een standaard lamineermachine ben je al gauw gebonden aan 3 maten lamineerhoezen, namelijk A5, A4 en in sommige gevallen ook A3.

Een poster is vaak een stuk groter, of breder. Dan zit er niets anders op dan naar een copycenter te gaan. Die kunnen namelijk veelal wel grotere formaten lamineren, van A2 en A1 tot en met A0.

Welke jij nodig hebt is dus afhankelijk van het formaat. Hieronder staan de afmetingen voor de betreffende papierformaten.

  • A4: 21.0 cm bij 29.7 cm
  • A3: 29.7 cm bij 42.0 cm (het dubbele van A4)
  • A2: 42.0 cm bij 59.4 cm (het dubbele van A3)
  • A1: 59.4 cm bij 84.1 cm (het dubbele van A2)
  • A0: 84.1 cm bij 118 cm

Zelf je poster plastificeren?

Het is wel mogelijk om zelf een plastic laag over je poster te doen, maar in veel gevallen wordt dat er niet mooier op. Het is misschien zelfs zo te stellen: begin er niet aan. Ga dus niet zelf lamineren als het om posters gaat.

Onze bekendste lamineermachines, de Revo-Office en de Revo T14 gebruiken beiden een lamineerrol. Dit betekent dat het niet uitmaakt hoe lang het document is, als het maar minder breed is als 29.7 cm.

Dat is dus gelijk het grootste nadeel van lamineerhoezen. Ze zijn alleen beschikbaar in de vaste maten. Wil je een lange poster lamineren, dan is er vaak geen mogelijkheid voor, behalve te betalen voor een A1 of A0 lamineeropdracht. Bij een copyshop of drukkerij betaal je dan al gauw € 40 – € 50 voor een A2 afdruk.

Wil je nog iets groter gaan, naar A1 of A0, dan liggen de prijzen zelfs tussen de € 50 en € 80 inclusief BTW.

Lange posters printen zonder deze hoge kosten

Een lamineerapparaat huren kan al vanaf 49 euro en kunt u gebruikmaken van een volautomatisch apparaat. Dit bespaart tijd, geld en moeite.

Het is mogelijk met onze apparaten lange posters te lamineren, met de kosten van enkele centen in plaats van tientallen euro’s. Een professionele lamineermachine is daarom niet alleen belangrijk voor de snelheid, ook voor de mogelijkheden.