Papier sealen

Papier sealen is niets anders dan een laagje plastic aan beide zijden aanbrengen. En het liefst zodat ze aan het document vastplakken en niet alleen aan elkaar aan het buitenste randje van het document.

Je moet dus niet denken aan het sealen van producten waarbij je eigenlijk een product in een plastic zakje stopt. Dat gaat natuurlijk niet op als je het over papier hebt. In de volksmond praten we eigenlijk eerder over plastificeren of nog beter gezegd: lamineren. De meest gangbare formaten voor papier zijn A5, A4 en A3.

  • A5: 14,8 cm bij 21,0 cm
  • A4: 21,0 cm bij 29,7 cm (het dubbele van A5)
  • A3: 29,7 cm bij 42,0 cm (het dubbele van A4)

Wanneer je dit soort documenten wilt sealen heb je een lamineermachine nodig. We hebben eerder ook uitgelegd hoe je kan lamineren zonder machine, maar dat raden we eigenlijk niet aan om te doen. De uitkomsten van het lamineren zonder apparaat zal verschillen per keer, en kan jouw documenten or drukwerk beschadigen, en dat wil je niet.

Als je jouw drukwerk wilt laten plastificeren kun je er voor kiezen bij een drukkerij te laten doen. Een andere plek waar ze dit ook doen is bij een kopieershop of copyshop. Binnen een mum van tijd heb je jouw document gesealed.

Het voordeel van lamineren is natuurlijk dat het waterdicht is, maar ook dat het document (of foto) geen invloed heeft van vuil. Als laatst heb je bij het lamineren nog een extra beschermlaag tegen verkleuren. Want een document in de zon laten liggen gaat op d’n duur ook verkleuren.

Veel documenten sealen zonder hoge kosten

Hoe meer documenten je laat plastificeren, des te goedkoper het wordt per stuk. Echter, de kosten kunnen al snel heel erg oplopen, vooral als het om honderden documenten gaat.

In dat geval is het huren van een lamineermachine misschien een goede optie?

Een lamineerapparaat huren kan bij ons al vanaf 49 euro. Het betreft een volautomatisch lamineerapparaat waarbij je met 1 druk op de knop honderden documenten kan lamineren zonder omkijken. U kunt gewoon aan het werk, en laat het apparaat de rest doen. Dit bespaart tijd, geld en moeite.